Medicamentul care ar putea salva vieţile a milioane de oameni. Noul antibiotic distruge cele mai puternice bacterii

Un nou tip de medicament, care poate fi extrem de eficient în tratarea infecţiilor rezistente la antibiotice şi care dezactivează bacteriile în loc să le distrugă, a fost dezvoltat de oamenii de ştiinţă.

În mod tradiţional, cercetătorii au încercat să găsească antibiotice care să distrugă bacteriile. Însă noi am găsit o nouă clasă de antibiotice care nu are abilitatea de a distruge bateriile, ci de a preveni transformarea lor într-o infecţie” explică Brad Spellberg, de la Centrul Medical al Universităţii din California, citat de phys.org.

În acest moment, lumea medicală are nevoie cu disperare de noi tratamente pentru infecţii, întrucât bacteriile au dezvoltat rezistenţă la antibioticele obişnuite.

Am observat că tulpinile care provocau infecţii grave produceau endotoxină în timp ce se dezvoltau. Cu cât produceau mai multă endotoxină, cu atât mai virulentă era tulpina” explică Spellberg. Astfel, această substanţă a devenit ţinta pentru viitoarele terapii.

Cercetătorii au făcut deja teste pe şoareci. Blocând sinteza endotoxinei cu ajutorul unei molecule denumită LpxC-1, oamenii de ştiinţă au reuşit să prevină îmbolnăvirea şoarecilor infectaţi.

Spre deosebire de antibioticele tradiţionale, LpxC-1 nu distruge bacteriile, ci opreşte producerea endotoxinei şi suprimă răspunsul inflamator al sistemului imunitar al organismului.

sursa: antena3.ro