Clonarea

 

Clonarea este procesul  prin care  dintr-o singură celulă cultivata se obţine o colonie de celule identice.

Clonarea mai poate fi privită şi ca un proces de duplicare (şi nu de reproducere ), în urma căruia rezultă un material genetic identic, care nu este însă  obţinut prin  mijloace sexuale.

Punctul de plecare pentru orice discuție referitoare la acest subiect îl reprezintă recursul la tehnologia prin care a      fost clonata în 1996 oaia Dolly.

Sfîrșitul secolului XX avea sa fie martorul primului caz de clonare a unui mamifer, acesta avand loc la institutul Roslin din Edinburgh, prin transplantarea nucleului unei celule care aparţinea unei oi din rasa Finn Dorsett in ovulul denuclearizat al unei mame gazdă din rasa de oi scoţiene cu faţa  neagra.

După Dolly a urmat clonarea de vaci, porci, maimuţe şi şoareci.

În ciuda controverselor si scandalurilor de proporții care înconjoară clonarea umana, unele institute de profil sunt decise sa meargă până la capăt în ceea ce mulți consideră a fi o “abominație a naturii, și o joacă periculoasă de-a Dumnezeu”. Robert Lanza, șeful cercetărilor din cadrul companiei de tehnologii biologice Advances Cell Technology, este de părere ca  “ echipa de savanți care probabil a realizat cu succes clonarea umană, nici măcar nu și-a propus acest scop, totul apărând probabil accidental într-unul dintre experimentele care aveau ca scop cercetarea ADN-ului uman”.

Se pare ca echipa a încercat sa vadă  dacă se implantarea ADN-ului uman într-un ovul animal duce în cele din urmă la respingerea materialului genetic uman de către ovulul animal.  După care se trece la același tip de experiment care are in rol principal un ovul uman. Astfel de experimente duc în timp la izolarea celulelor care nu resping AND – ul uman. Conform tuturor somităților științifice, va mai dura  foarte putin timp până când va fi anunțat oficial prima clonare umană reușită.

Prezentarea se găsește aici și a fost realizată de elevii Mălăescu Adrian și Para Alexandru din clasa a-XI-a A