10 dintre cele mai periculoase chimicale

În materialul de mai jos o sa va prezint 10 dintre cele mai periculoase chimicale. Acestea sunt în ordine descrescătoare: 

10. Digoxina 5. Stricnina
9. Peroxidul de hidrogen 4. Tabunul
8. Etilenglicolul 3. 2,3,7,8- tetraclorodibenzo-p-dioxină
7. Nicotina 2. VX (agent neurotoxic)
6. Cianura de sodiu 1. Batrahotoxina

10. Digoxina

Este un extract purificat din plantele numite degetar. În cantităţile potrivite, digoxina creşte eficienţa inimii. Charles Cullen, o asistentă poreclită „îngerul morţii” a folosit digoxină farmaceutică pentru a omorî peste patruzeci de pacienţi.

 

9. Peroxidul de hidrogen

Peroxidul de hidrogen din baia voastră are o concentraţie de la 3% la 6%. În concentraţii mai mari, devine un carburant de rachetă. Peroxidul de hidrogen este extrem de volatil, capabil să provoace o explozie la concentraţii de laborator (>70% peroxid de hidrogen). În 2005 bombardierele ce au atacat metroul din Londra au folosit peroxid de hidrogen concentrat drept exploziv, atac ce a omorât 52 oameni.

 

8. Etilenglicolul

Îl foloseşte maşina ta ca şi antigel. Este ieftin. Arată atât de simplu. Are un nivel de toxicitate moderat, totuşi gustul dulce poate depăşi cu uşurinţă graniţa, făcând ca etilenglicolul să fie metabolizat în acid oxalic care este mult mai periculos. Ţineţi-l departe de animalele de casă şi alte animale, căci ele au tendinţa să soarbă lichidul, considerându-l o sursă de hrană. Dacă ingeraţi o cantitate mare de etilenglicol, moartea este lentă, atacând pe rând sistemele de organe pe parcursul a 72 de ore. Tratamentul este administrarea de etanol din cereale, întrucât etanolul concurează cu etilenglicolul pentru legătura cu corpul vostru.

 

7. Nicotina

Un membru din familia de plante a măselariţelor, acest lichid uleios înseamnă între 0.6 şi 3% din masa unei ţigări. Contactul cu lichidul în formă pură poate provoca moartea în câteva ore, întrucât nicotina trece prin dermă direct în fluxul sanguin. Supradoze şi moartea se pot produce cu uşurinţă din cauza acelor ţigări ce au plasturi cu nicotină aplicate pe corpul lor.

 

6. Cianura de sodiu

Este un reactant industrial de rutină, mirosul de migdale fiind un pas fals, căci moartea survine în câteva secunde. Cianura se leagă de citocrom c oxidază, o proteină din mitocondrie, şi împiedică astfel celulele să folosească oxigenul.

5. Stricnina

Este utilizată ca un pesticid pentru a ucide dăunătorii mari nedoriţi cum ar fi rozătoarele şi păsările. Având în vedere uşurinţa cu care se ascunde, se zvoneşte despre stricnină că ar fi ucis multe figuri istorice, cum ar fi Alexandru cel Mare şi muzicianul de blues Robert Johnson.

 

4. Tabunul

 

Unul dintre primii agenţi neurotoxici descoperiţi, acest lichid este cunoscut pentru mirosul fructat şi poate fi pulverizat ca o ceaţă ce cauzează convulsii şi paralizii. Tabunul în sine nu este extrem de letal, însă succesul acestui compus chimic provine din faptul că a condus în război la dezvoltarea unor toxine mai letale, cum ar fi ricinul şi somanul. Soldaţii irakieni au utilizat tabunul în ultimele zile ale războiului dintre Iran şi Irak pentru a ucide mii de iranieni.

 

3. 2,3,7,8- tetraclorodibenzo-p-dioxină

Aţi auzit de Agentul Orange? 2,3,7,8- tetraclorodibenzo-dioxina a fost contaminantul din Agentul Orange. Acesta este un produs chimic periculos. Agentul Orange a fost creat pentru a provoca defolierea zonelor dense din Vietnam, dar acest contaminant a condus la deformări prenatale severe şi la leziuni ale pielii.

 

2. VX (agent neurotoxic)

Una dintre primele arme de distrugere în masă, cercetătorii au produs iniţial în anii `50 VX pentru vânzarea acestuia ca un pesticid. Din fericire, probabilitatea de a veni în contact cu VX este extrem de mică – stocurile din lume au fost distruse, inclusiv cele din Statele Unite, mai exact cele din Anniston, Alabama.

1. Batrahotoxina

Este cea mai puternică otravă cunoscută pe bază de non-peptide. Batrahotoxina şi-a câştigat faima întrucât era folosită în săgeţile cu otravă şi era extrasă din excreţii de broască. Broaştele  nu produc toxina direct, aceasta ajungând în excreţii prin digestia gândacilor Melyrid care sunt mâncaţi.